Paylaş |
|
Tweet |
Köpek türleri doğuştan karşısındaki insanlara karşı sevgi duyma ve sadık olma duyguları ile dünyaya gelirler. Bu özellikleri bakımından diğer hayvan türlerinden ayrılırlar. Köpek sahibi olduğu kişiyi anladığı an ona karşı farklı duygular besler. Buna müteakip sahibinin kokusu hemen aklına kazır. Köpekler anneleri ve kardeşlerinin yanından ayrıldıktan sonra sahiplerini en yakın dostu olarak görürler. Bu noktada köpek sahipleri köpeklerin davranışlarını kontrol edebilmeli, ona doğru eğitim vererek topluma uyum sağlamasında ona yardımcı olmalıdır.
Bunun yanında köpekler insanlarla tanıştıktan sonra insanların gün geçtikçe artan farklı ihtiyaçları sonucu onlara yardım etmek amacıyla bugün bulunan birçok köpek türü meydana gelmiştir. Bu birçok farklı köpek türü günümüzde hala insan hayatının birçok noktasında oldukça önemli görevler alıyor. Köpekler birçok farklı türe sahip olmasına karşın bazı temel özellikler bakımından birbirlerine benzerler. Örnek olarak üst çenelerinde 3 adet alt çenelerinde ise 4 adet kesici dişleri vardır ve bu tüm köpeklerde diş yapısı bakımından aynıdır. Bununla birlikte hepsinde 42 adet diş bulunur. Gündüz ve gece aktif olarak hareket edebilen köpekler çok iyi yüzmesinin yanında saate 50 km’ye kadar hıza ulaşabilirler.
Köpeklerin en hoşlandığı şey ise sahibi tarafından tüylerinin taranmasıdır. Kişi köpeklerinin tüylerini taraması sonucu onu hem rahatlatır hem de sağlıklı olmasına yardımcı olur. Köpek sahibi olacak kişiler muhakkak köpeklerine gereken zamanı ayırmalıdır. Bu noktada köpeklerin ev ortamına alışması bakımından kendi özel bir yerleri olmalıdır. Bu yer onun bulunduğu ortama adaptasyonu açsından oldukça önemlidir. Bu noktada yeni alınmış yavru köpeklere temel itaat eğitiminin verilmesi gerekiyor. Bu köpek eğitimi topluma uygun davranışlar sergilemesini sağlayacaktır.
Köpeklerde İtaat Eğitimi Prensipleri
Köpekler sahiplerinin yapmasını istediği her davranış sonucu olarak ödüllendirilmelidir. İstenilmeyen bir davranışı yaptığında ise cezalandırılmalıdır. Ancak bu ceza ağır olmamalıdır. Genellikle bu ceza söz ile verilir. Bu noktada biraz sabırlı olunmalıdır. Çünkü köpekler kişinin verdiği komutu hemen öğrenemez. Bu eğitim aşamalı bir şekilde işler. Bu noktada sürekli olarak tekrar yapılmalıdır. Sürekli olarak yapılacak olan tekrarlar köpeğin verilen komutu daha iyi algılayıp aklına kazımasına yardımcı olacaktır. Bu yüzden köpeklere ödül ve ceza verirken dikkatli olunmalıdır. Bu ödül ve cezalar yerinde uygun olarak verilmelidir. Eğitim süresi fazla uzun tutulmamalıdır ve verilecek olan komutlar kısa ve net olmalıdır. Bu eğitimler belli bir programa uyularak yapılırsa sonucunda istenilen davranışlar köpeklere öğretilmiş olacaktır.
Köpeklerin Eğitiminde Temel Noktalar
Köpeklere komut veren kişi komutu köpeğin anlayabileceği şekilde vermelidir. Bu eğitimin doğru bir şekilde devam edebilmesi için köpek ile kişi arasında iletişim eksikliği kesinlikle bulunmamalıdır. Bu noktada komutlar bir işaret yardımıyla verilmelidir. Ayrıca komutlar kısa, kesin ve net olmalıdır. Köpeğin istenilen davranışı yapması için verilecek olan komutlar tek heceli olmalıdır. Bu komutlar gerekli işaretlerle desteklenmelidir. Bunun yanında köpeğin bu komutları öğrenene bilmesi için sürekli olarak tekrar yapılmalıdır. Bazı komutlar köpek için zor olsa da sabırlı bir şekilde tekrar yaparak komut köpeğe öğretilmelidir. Eğitimden kesinlikle vazgeçmemek gerekir ve köpek yaptığı her doğru davranış sonucu ödüllendirilmelidir. Ancak bu eğitimler uzun süren bir sabır ister. Bu noktada İstanbul Köpek Eğitim Merkezi köpeklere doğru, güvenilir ve kaliteli bir eğitim hizmeti sunuyor. Sahip olduğu uzman eğiticiler ve profesyonel olarak verilen eğitim metotlarıyla İstanbul Köpek Eğitim Merkezi, köpek eğitimi konusunda köpek sahiplerinin tercih etmesi gereken yerlerden biridir.