Paylaş |
|
Tweet |
Alabay köpek cinsinin tarihi 4000 yıl geriye gitmektedir. Bu köpek cinsinin ataları tam olarak bilinmemektedir. Dominanat bir yapıya sahip olan alabay köpekleri kuvvetli yapısıyla dikkat çeker. Bu köpekler sınırlı bir alanda yaşamaya mahkûm edilmemelidir. Çoban köpeklerinin özelliklerinin gösteren alabay köpeklerinin bahçede yaşamaları daha uygundur. Baskın bir karaktere sahip olan bu köpeklerin de eğitimi kolay değildir. Bu köpeklerin eğitimi zaman ve uğraş ister. Büyük yapıları dolayısıyla hantal gibi gözükseler de aslında çevik bir köpektirler. Bu köpeklerin eğitimleri zor olduğundan eğitimleri sırasında dikkatli davranılmalı ve bu köpeklere şiddet uygulanmamalıdır. Şiddet köpeğin daha hırçın olmasına ve sizi yanlış anlamasına sebep olabilir. Baskın karakterleri dolayısıyla bu köpeği edinmek isteyenler şunu unutmamalıdır ki bu köpeklerin eğitimi zordur ve herkesi lider olarak kabul edip hareket etmezler.
Yabancılara karşı hassas olan bu köpek sahibini ve onun ailesini kendi ailesi gibi gördüğünden koruma ihtiyacı duyar. Başka köpek ve yabancılara karşı yanındakileri sürekli koruma ihtiyacı duyduğundan dikkatli olunmalıdır. Büyük cüsseli bir köpek olduğundan çocuklarla yalnız bırakılmaması gerekir. Yaptığı hareketi zarar verme odaklı yapmasa da cüssesinden dolayı zarar verebilir. Bu köpeklerin yavruları da kendileri gibi dominanttır ve asla geri çekilmez, küçük olmalarına rağmen karşıdakine kafa tutabilirler. Alabay köpeklere bir görev verilmelidir. Bu köpekler tam bir görev köpeğidir. Onlara evi korumak ya da çiftliğe bekçilik yapmak gibi görevler verilerek sahibine olan aidiyeti kuvvetlendirilir.
Köpek Eğitimi Alabay cinsi köpeklerde erken vakitlerde olmalıdır. Doğaları gereği sert ve zor eğitilen bir karakter sahip olan bu köpekler erken vakitte eğitilirse sahibine itaat etmesi o kadar kolaylaşır. Normalde köpeklerin eğitimi 6 ya da 9 aylıkken yapılmalıdır. Bu sürenin geçmesi halinde köpeklerin eğitimi zorlaşmakta kimi cinslerde imkansız hale gelmektedir. Alabay cinsi köpeklerde bu eğitim altı aylıkken başlamalıdır. Alabay köpekleri tıraş olmaya ihtiyaç duymadıklarından gerekli olduğu zamanlar tüylerinden kurtulması için taranmalıdır. Bu köpeği sokakta, dışarda gezdirirken sizinle birlikte sakin bir şekilde hareket etsin istiyorsanız mutlaka köpeğinizi eğitmelisiniz. Verdiğiniz eğitimle beraber köpeğinizdeki saldırganlık duygusu azalacaktır.
Onunla çıktığınız yürüyüşlerde köpeğiniz sizi tedirgin etmeden rahatça yürüyüşlerinizi yapmalısınız. Köpeğinizle dışarıya çıkaracağını zaman ona tasma takmalısınız. Köpekler hareketli varlıklar olduğundan gel komutunuz ile gelmeli ve sakince tasmasının takılmasını beklemelidir. Köpeğiniz belirli bir süre sonra tasmasını görünce sakince yanınıza gelir ve tasmasının takılmasını bekler. Böyle zamanlarda köpeğinizi ödüllendirerek davranışını pekiştirebilirsiniz.
Köpek Eğitimi Alabay köpeklerinde temel itaat kurallarının öğrenilmesinde önemlidir. Köpeğiniz gel, otur, yat, kalk, bekle gibi komutlarını alması ve sizi dinlemesi için itaat eğitiminin iyi verilmesi gerekir. Bir köpeğe itaat eğitimini iyi veremezseniz ona ileri derecede köpek eğitimini veremezsiniz. Köpeğinize vereceğiniz komut şeklinin ve davranışlarınızın ne kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Köpeğinize kızgın bir ses tonu ile gel komutunu verdiğinizde her seferinde gel dediğinizde sahibinin kendisine kızdığını sanır. Bekle, hayır gibi komutlarınızı yerine getirdiğinizde onu ödüllendirmelisiniz.
Bu ödül kafasını okşama ya da başka bir şekilde olabilir. Bu köpeklerde liderlik eğitimi önemlidir. Doğaları gereği dominant karakterlerinden dolayı ona liderin kim olduğunu göstermelisiniz. Onunla dışarıya çıkarken kapıdan önden siz çıkmalısınız. Ayrıca tasmasını kısa tutmalı ve dik bir şekilde ondan önde yürümelisiniz ki liderin kim olduğunu anlasın. Ayrıca bu köpeklerle göz göze geldiğinizde önce onun sizden gözünü çekmesini sağlayın ve siz gözünüzü sakın ondan çekmeyin. Bir yerde otururken ondan yüksek te olmaya çalışın. Ona yemeklerini belirli saate be belirli bir sürede verin.