Paylaş |
|
Tweet |
İlk olarak Kurzhaar’ın kısaca geçmişinden bahsetmek gerekirse, bu köpek cinsi yaklaşık 100 yıldan beri evirilerek şu anki asilliğini, dolgunluğunu ve güzel bir temsil oluşturarak diğer türler arasında kendine yer açmıştır. Bu cins köpeklerin özellikle su avcılığına olan ilgileri dikkat çekiyorken etkin bir şekilde etraflarında bulunan kokuları burunlarının yanında yer alan ferma ile daha arzulu ve hevesli haline gelmesi ayrıca kan kokusunu takibi ile de aranan av köpeği niteliklerini kendisinde barındırmaktadır. Çok yönlü bir karaktere sahip olan bu av köpeği cinsi, köpek yetiştiricileri tarafından avcılık özelliklerine uygun bir şekilde geliştirilmiştir. Sonuç olarak bugünkü güç ve dayanıklılık noktasına ulaşarak göz dolduran bir performansa sahip olduğu da gözlerden kaçmayan bir özelliğidir. Bu köpek cinsi 19. yüzyılın sonuna doğru son şeklini alarak gelişimini tamamlamıştır.
Peki genel olarak av köpeklerinin amaçları nelerdir? Nerelerde ve ne için kullanılmaktadır? sorularına bakacak olursak ilk hedef “av hayvanını ele geçirmektir. Avlanma süreci boyunca av hayvanının konumun belirlenmesi ve eğer av hayvanı vurulursa vurulan hayvanı ele geçirmek için kullanılmaktadırlar. İkinci hedef ise “av hayvanını korumaktır. Av sahibi eğer vurduğu av hayvanının yerini tespit edemezse, avcı vakit kaybetmeden ve limitini doldurmak için başka bir ava yönelecektir. Bu yüzden iyi bir şekilde eğitilmiş bir av köpeği vurulan av hayvanının korunmasında önemli bir role sahip olarak karşımıza çıkacaktır. Bu şekilde oluşabilecek zayilere karşı da her türlü önlem alınmış olmaktadır.
Av köpeği sahibi olurken nelere dikkat edilmelidir? neler yapılmalıdır? soruları da önem teşkil etmektedir. Av köpekleri bir avcı tarafından hiçbir zaman rastgele seçilmemelidir. Bunun için Türkiye’ de bulunan Kinoloji Federasyonu bu bağlamda avcıların bilgilenmeleri diğer yandan da ırk dernekleri yavru veya yetişkin sağlanması için başvurulması gereken kurumların başında gelmektedirler. Irk derneklerinin görevlerinin başında av köpeklerinin üretilmesinde ve yetiştirilmesinde denetim sahibi olan, çeşitli ırkların safkanlığını ve köpeklere ait avcılık kabiliyetlerinin korumasını temin eden kurumlardır.
Av köpeklerinin üretilmesinde, yetiştirilmesinde ve geliştirilmesinde köpeklere verilen eğitimin rolü, çeşidi son derece önem arz etmektedir. Bu konu bağlamında “temel itaat eğitimi” sadece av köpeklerinin değil her türden köpeklere verilmesi gereken bir eğitimdir. Ülkemizdeki avcıların neredeyse tamamına yakını safkan av köpeği kullanmaktadır ama asıl sorun ise köpeklere verilen eğitim ve bu eğitimin sonucunda köpeğin itaat edip etmeyeceğidir.
İtaat eğitiminin içerisinde ise köpeğin avı çiğneyip çiğnemeyeceği, istenilen gibi getirip getirmeyeceği, av hayvanı vurulduğu zaman hayvanı menzilde arayıp aramayacağı gibi konular yer almaktadır.
Köpek Eğitimi Kurzhaar ve diğer av köpeği türleri için de geçerli olan temel nokta köpek önce sahibine itaat edip ona sevgi beslemeli daha sonra ise ava karşı sevgi beslemelidir. Av köpeklerine önce kendinizi tanıtmanız, itaatlerine uygun hareketlerde bulunmasını sağlamanız, birlikte çalışma kurallını pekiştirmeniz av köpeğini istediğiniz gibi yetiştirmeniz için temel taşları oluşturmaktadır. Av köpeklerinin yavru iken sahibi ile birlikte yetiştirilmesi ilerleyen süreçlerde sahipleri için belirli engellerin daha kolay aşılmasını sağlamaktadır.
Eğitim süreci boyunca dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de verilecek olan komutun birden fazla tekrarlanmamasıdır. Çünkü birden fazla tekrar edilen bir komut köpeğe karşı olan zaafınızı fark etmesini sağlar ve köpek bunu suistimal etmeye başlayabilir. “Otur” komutu verildiğinde eğer köpek itaat etmiyorsa bir daha komuk vermek yerine kalçasından bastırarak oturmasını sağlamak açıkladığımız durumu örneklendirmek ve somut bir hale bürümek için önemlidir.