Paylaş |
|
Tweet |
Köpek Eğitmeni
Köpek eğitmeni köpeklerle arkadaşlık kurabilmeyi en iyi başaran kişidir. Köpek eğitmenliğine kendini adayan kişinin öncelikle önünde ne derece zor bir süreç olduğunu öngörmesi gerekmektedir. Bu bakımdan köpek eğitmeni büyük sorumluluklar gerektiren bir iştir. Köpek eğitimi fedakârlık isteyen bir iştir bu bakımdan köpek eğiticilerinin vefalı, sorumluluk sahibi ve şefkatli olması gerekmektedir. Bir köpek eğitmeni olmak istiyor iseniz öncelikle bu özellikle bu özellikleri taşıyıp taşımadığınız hakkında bir öz eleştiri yapmanız gerekmektedir. Sinirli, katı ve sorumluluk almaktan kaçınan birinin köpek eğitmeni olması beklenemez.
Köpek eğitmeni olmak için öncelikle köpeklere özel bir ilginizin de olması gerekmektedir. Köpek eğitmeni olabilmek için fazlasıyla sabırlı, köpeklere tahammülü olan biri olmanız gerekmektedir. Köpek eğitmeninin ses tonunu iyi ayarlaması, dilini doğru kullanabilmesi, spora yatkın, canlı bir kişiliğe sahip olması gerekmektedir. Köpekler doğaları gereği hareket etmeyi severler öyle ki bazı köpekler sizleri fazlasıyla yorabilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak köpek eğitmeni olma konusunda bir karar verilmelidir.
Köpek eğitmeni çeşitli sınav ve testlerden geçmektedir. Öncelikle bir eğitmenin köpek ırkları hakkında bilgi sahibi olması, cesur olması ve spor alanlarında başarılı olması gerekmektedir. Köpek eğitmeni olmak isteyen bir kişinin bu işin uzmanları tarafından verilen kurslara katılması gerekmektedir. Buradalar da verilen kurslar genellikle 2 ay gibi bir süre içinde verilmektedir. Elbette bir köpek eğitmeni olmak için 2 aylık bir kurs yeterli olmamaktadır. Bu bakımdan köpek eğitmeninin kendini sürekli olarak eğitmesi ve geliştirmesi gerekmektedir. Bu 2 aylık kurslar tamamlandıktan sonra bu işi ilerletmek isteyen kişiler uzmanlık kurslarına kayıtlarını yaptırmalıdır.
Köpek eğitimi konusunda dünyada oldukça farklı gelişmeler söz konusudur. Bu bakımdan bir köpek eğitmeninin dünyadaki bu gelişmeleri takip etmesi, kendine özgü teknikler geliştirebilmesi, köpek eğitimi alanına yeni eğitimler ekleyebilmesi gerekir. Kendini köpeklere adayan kişiler bu işi başarıyla tamamlamaktadır. Köpek eğitimi hakkında internetten, seminerlerden, dergi ve kitaplardan birçok bilgi edinmek mümkündür. Çoğu köpek eğitmeni uzmanlığını başkalarına aktarabilmek adına birçok kitap yayınlamakta, bilgilerini makaleler ve seminerler üzerinden paylaşabilmektedir. Köpek eğitmenleri stajyerlik dönemlerinde köpek çiftliklerinde uygulamalı olarak eğitim görmektedirler. Daha sonra gerekli belgeleri edindiğinde kendi eğitim merkezlerini açabilme hakları da vardır.
Köpek eğitmeni bir köpeğin ırkına, yaşına, cinsiyetine ve karekterine göre hangi köpeğe ne tür bir eğitim verilebileceği konusunda uzman kişilerdir. Aynı zaman da köpek eğitmenleri köpekler için en doğru eğitim yöntemi olan pozitif eğitim konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Pozitif eğitim yöntemlerini en iyi şekilde kullanan köpek eğitmenleri köpeklerinizi en doğru şekilde eğitecektir. Köpek bakımında olduğu gibi köpek eğitimin de de ciddi sorumluluklar almak gerekmektedir. Bu sorumluluğu alan, köpeklere ilgi duyan kişiler kurslardan başarı ile ayrılmaktadırlar.
Köpek eğitimi konusunda yeniliklere açık olmayan, köpek dilinden anlamayan onlara gerekli şefkati gösteremeyen kişiler köpeklerinize de doğru eğitimi veremeyecektir. Bu yüzden bir köpek eğitimcisinin hem bedensel hem de ruhsal olarak sağlıklı olması gerekir. Stresli, agresif kişiliğe sahip olan eğitmenler köpeklerinize de sert davranacaktır. Belirli kursları alan köpek eğitmenlerine ilk olarak köpeklere nasıl davranılması gerektiği konusunda eğitimler verilmektedir. Öncelikle kişinin kendini eğitmesi gerekir. Köpek eğitimcisi önce işe kendini eğitmekle başlamalı daha sonra köpekleri eğitme işine girişmelidir. Henüz kendini eğitememiş, sorumluluk alamamış birinin köpekleri de eğitmesi beklenemez. Köpek eğitimi sabır gerektiren bir iş olduğundan eğitmenlerde aranacak diğer özelliklerden biri de sabırlı bir kişiliğe sahip olunmasıdır.