Paylaş |
|
Tweet |
Köpek Tasma Eğitimi
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de farklı türdeki köpeklerin bakımlarını üstlenen binlerce kişi bulunuyor. Köpek sahiplerinin köpek bakımı konusunda dikkat etmeleri birçok konu bulunuyor. Köpeklerin beslenme düzeni ve çeşitli eğitimler köpek bakımı konusunda özen gösterilmesi gereken en önemli konulardandır. Köpek bakımı söz konusu olduğunda bahsedilmesi ve önem verilmesi gereken konulardan bir tanesi de köpek tasma eğitimleridir. Köpeklerde tasma kullanılması gerek yetişkin köpekler için, gerekse yavru köpekler için oldukça önemlidir. Yetişkin köpekleri dolaştırılırken tasma kullanılması köpeklerin kontrol altında tutulmasını sağlar. Özellikle köpek sahipleri yetişkin köpeklerini tasma ile gezdirdiklerinde hiçbir sorun yaşamazlar ve uzun süre köpeklerini dolaştırabilirler. Aynı zamanda yetişkin köpeklerin tasma ile gezdirilmesi çevredeki insanların köpeklerden korkmalarını engeller.
Ülkemizde her ne kadar köpek bakımını üstlenen köpek sahipleri olsa da aynı zamanda köpeklerden korkan da birçok kişi bulunur. Ancak köpeklerde tasma olması, diğer insanların rahatlıkla köpeklerin bulunduğu ortamda dolaşabilmelerini sağlar. Köpek tasması aynı şekilde yavru köpekler için de çok önemlidir. Çünkü yavru köpekleri dolaştırırken köpekler sahiplerinin sözlerini dinlemeyerek sahiplerinden uzaklaşabilirler. Bu yüzden yavru köpeklerin güvenliğinin sağlanması için de köpek tasması kullanılmasının önemi büyüktür. Yavru köpeklere bu yüzden daha küçükken köpek tasma eğitimi verilmesi gerekir. Köpek tasma eğitiminin köpeklere zamanında verilmesi köpeklerin tasmaya çok daha rahat bir şekilde alışmalarını sağlar.
Köpek Tasma Eğitimi Aşamaları
Hangi türde olursa olsun tüm köpek türlerine verilen tasma eğitimleri üç aşamada gerçekleştirilir. Tasma eğitiminde köpeklere verilmesi gereken ilk eğitim türü tasmaya alıştırma eğitimidir. Bu eğitim köpeklerin tasma ile ilk tanıştıkları eğitim oldukları için oldukça dikkat edilmeli ve yapılması gerekenler harfiyen yapılmalıdır. Alıştırma eğitiminde köpeklerin birçoğu tasma ile ilk defa tanıştıkları için tasmalarını belirli bir süre takmak istemezler. Bu aşamada köpekler tasmalarını ek kısımlarından çıkarmaya çalışırlar ve bazı köpekler bu konuda başarılı olur. Bu yüzden özellikle yavru köpeklerin tasmaya alışması için tasmadan önce bir ip ya da ayakkabı bağı ile dolaşmalarında fayda bulunur. Köpekler tasmaya alışma süreçlerinde zorluk çektikleri için köpek sahiplerinin de ilk aylarda tasmayı gevşek bırakmaları gerekir, ancak aşırı gevşek bırakılan tasmanın çıkma ihtimalini de göz önünde bulundurmak ve orta ayarda tasmayı bağlamak gerekir. Köpek tasma eğitimi konusunda ilk aşama olan alıştırma eğitiminin köpeklerin dikkatini dağıtan farklı aktiviteler esnasında yapılması da bu konuda köpek sahiplerinin işlerini kolaylaştırır.
Köpek tasma eğitimlerinin ikinci aşaması ise bağlanmaya alışma evresidir. Bu evreden önce köpekler boyunlarında tasma ile dolaşmaya tamamen alışmış olmalıdırlar. Aksi halde ilk eğitim tamamlanmadan bağlanma eğitimine geçilmesi başarısızlıkla sonuçlanabilir. İkinci aşama olan bağlanma eğitiminin mutlaka dışarıda yapılması gerekir. Ev içerisinde yapılırsa köpekler bağlanmaya alışamazlar. Bu eğitim ilk eğitime göre çok daha kolaydır. Köpek sahipleri bağlanmaya alışma eğitimi için köpeklerinin tasmalarına kayış ya da ip bağlar ve bağlanan aparatın diğer ucunu serbest bırakır. Bu sayede köpek dışarıda dolaştığı aşamada boynuna bağlı bir şey olduğunu anlar ancak bu bağlı olan şeyin hareketlerini kısıtlamadığını görünce hiçbir sorun yapmaz ve kısa sürede bu duruma alışır.
Köpek tasma eğitiminin son aşaması ise tasma ile dolaşma eğitimidir. Ancak ilk iki aşamayı atlatmadan kesinlikle bu aşamaya geçilmemelidir. İki aşamayı sorunsuz bir şekilde geçen köpekler bu aşamada sahiplerini çok fazla zorlamazlar ve kısa sürede tasma ile dolaşmaya alışırlar. Ancak yine de ilk kez dışarı çıkarılan köpeklerde köpek sahiplerinin tasma kayışını çok fazla çekmemeleri köpeklerin daha kolay bir şekilde tasma ile dolaşmaya alışmalarını sağlar.