Paylaş |
|
Tweet |
Pekinez Köpek Eğitimi
Pekinez cinsi köpekler süs köpeği kategorisine girmektedir. Küçük olması nedeniyle apartman yaşamına uygundur. Bu küçük sevimli köpeklerin en büyük özellikleri ise sürekli hareket halinde olmasıdır. Hareket halindeki her şey bu köpekleri kendine çeker. Dolasıyla bu köpeklerle vakit geçirirken çok fazla enerji harcayabilirsiniz. Küçük köpekler genellikle genetik hastalık taşırlar. Bu yüzden Pekinez cinsi köpeklerde de genetik hastalık taşıma olasılığı oldukça yüksektir. Bu bakımdan pekinez cinsi bir köpek alırken anne babalarından gelen herhangi bir genetik hastalık taşıyıp taşımadıklarına dikkat etmelisiniz. Hatalığa yatkın oldukları için Pekinez cinsi köpeklerin genellikle annesinin yanında büyümesi önerilir. Çünkü bu köpekler için anne sütü sağlıklı gelişimleri açısından çok önemlidir.
Pekinez cinsi köpekler sahiplerine oldukça düşkündürler. Fakat sahipleri dışında diğer insanlarla kolay kolay anlaşamazlar. Evinize gelen birini istemeyebilirler ve misafirlerinizi rahatsız edebilirler. Çok fazla havlayan bir köpek olduğu için apartmanlarda beslenen Pekinez cinsi köpeklerin bakımı kolay değildir. Komşularınız köpeğinizin sürekli sesler çıkarmasından rahatsız olabilir. Apartmanda beslenen Pekinez cinsi köpekler pencere kenarında fazla vakit geçirebilirler. Bu yüzden sokakta gördüğü insanlara hareketli nesnelere havlama eğilimi gösterebilmektedir.
Pekinez köpek eğitimi konusunda fazla uyum gösterememektedir. İnatçılık özellikleri yüksek olan bu köpekler için eğitim sizin açınızdan zorlu bir süreç olarak geçebilmektedir. Sabırlı bir kişiliğe sahip olmayan insanların pekinez cinsi köpekleri sahiplenmesi önerilmemektedir. Çünkü bu köpekler tuvalet eğitimine çok düşük derecede uyum gösterirler. Çoğunlukla inatlaştıklarından dolayı, sizin istemediğiniz davranışı yaparlar. Küsme özellikleri de olan bu köpeklerle sıkılmadan sürekli ilgilenmeniz gerekebilir. Bazen küstüklerinden dolayı yemek yemeyi reddedebilirler. Bunu çoğu zaman sizden ilgi görmediği durumlarda, sizin dikkatinizi çekmek için yaparlar.
Pekinez cinsi köpek besleyen kişilerin bu köpeklerin sağlık kontrollerine çok dikkat etmesi gerekir. Elbette sahiplenilen her köpeğin uzmanlarca kontrol edilmesi gerekmektedir. Fakat bu kontrol Pekinezlerde daha hassasiyetli bir süreç içermelidir. Hasta olmaya eğilimli olmalarından dolayı sahiplenildiği ilk günlerden itibaren aşıları düzenli olarak yapılmalı, aşı süreçleri özenle takip edilmelidir. Pekinez cinsi köpeklerin bakımı da son derece dikkatli yapılmalıdır. Özellikle tüylü bir ırka sahip olan bu köpeklerin tüy bakımları, tarama ve tıraşları çok dikkatli yapılmalıdır. Bunun yanı sıra onları yıkarken köpek şampuanları kullanılmalıdır. Alerjiye duyarlı olan bu köpekler için yedikleri mamalar da önemle seçilmelidir. Genetik hastalığa sahip ırklar için beslenme en önemli şeylerden biridir.
Pekinezler annelerinden ayrıldıklarında çevrelerine kolayca uyum sağlayamazlar. Bu yüzden ciddi bir beslenme süreçlerine ihtiyaçları vardır. Bazen küsmeleri nedeniyle yemek yemezler. Çoğu zaman bunu inatla sürdürmeye devam ederler. Bu gibi durumlarda fazlasıyla hassas davranmanız, onu azarlamadan oyunla yemek yedirmeye çalışmanız gerekmektedir. Bu anlamda Pekinezler tıpkı bir bebek gibi özel ilgi isterler. Bu yüzden şefkatli kollara ihtiyaç duyarlar. Pekinez cinsi köpekleri çoğunlukla bayanlar sahiplenmektedir. Doğaları gereği şefkatli olarak yaratılan kadınlar bir erkekten daha çok köpeğine şefkat verebilmektedir. Pekinezlerinde erkeklere oranla kadınlarla daha uyumlu olduğu gözlemlenmiştir.
Köpeğinizi gezindirirken karşınızdan gelen bir bayanın bacaklarına sarılması bu yüzden doğaldır. Pekinezler hoşlanmadıkları kişilerle kolay kolay bir daha anlaşamazlar. İnatçı özelliklere sahip oldukları için anlaşamadıkları bir yabancı onun artık sevmeyeceği biridir. Bazen sevmediği birini rahatsız etmek için ellerinden gelen her şeyi yapabilirler. Eğer pekinez cinsi köpeğiniz sürekli havlıyorsa etrafta onu rahatsız eden bir takım olayların ve kişilerin olduğunu bilmeniz gerekir. Köpeğinizin neyden rahatsız olduğunu tespit ettiğinizde olumsuzluk yaratan bu durumu ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Aksi halde köpeğiniz havlamaktan asla vazgeçmeyecektir.