Paylaş |
|
Tweet |
Bir köpek sahiplenmek bir dizi sorumluğu da beraberinde getirir. Beslenme, sağlık kontrolleri, eğitim gibi unsurlar köpek sahiplerinin köpekleri için aksatmadan yerine getirmeleri gereken temel sorumluluklardandır. Bu sorumlulukların yerine getirileceğinden emin olunduktan sonra bir köpek sahiplenmek tavsiye ediliyor. Sahiplendikten sonra ırkına, cinsine ve karakterine göre hazırlanacak bir eğitim programıyla, köpeğin eğitimine en kısa sürede başlanmalı.
Köpeğinizi Eğiterek Sosyal Yaşama Uyum Sağlayın
Sahiplenilen köpeğin, sokakta, yolda, parkta, toplum içinde doğru davranış becerilerini geliştirebilmesi yani şehir hayatına ve sosyal hayata adapte olabilmesi, tuvaletini doğru zamanda ve doğru yere yapabilmesi, sahibiyle doğru iletişim kurabilmesi ve sahibinin komutlarını anlayabilmesi, evde ev ortamına en uygun şekilde yaşamaya alıştırılması, yapması ya da yapmaması gereken davranışların öğretilebilmesi için bir eğitim sürecinden geçmesi gerekir. Bu süreç tuvalet eğitimiyle başlar ve otur, kalk, bekle, kal, hayır, aferin gibi temel komutları ve sahibinin yanında aynı hizada yürüyüş gibi alışkanlıkları kazandıran temel itaat eğitimiyle devam eder. Erken yaşlarından itibaren verilmesinin daha faydalı olacağı bu eğitimler, öğretilmesi diğer eğitimlere göre nispeten daha kolay olduğu için köpek sahipleri tarafından verilebilir. Yine temel komutları içeren; ama tasmasız yapılan ileri itaat eğitimlerinde ve karşılaşılabilecek sorunlu davranış durumlarında ise bir uzman yardımının daha iyi olacağı köpek eğitmenleri tarafından tavsiye ediliyor.
Doğru Yerde ve Alanında Uzman Eğitmenlerle Çalışın
Uzmanlar erken yaşlarda birçok davranış kalıbı edinen köpeklerin ilerleyen dönemlerinde, alışkanlıklarını değiştirmenin oldukça zor olduğunu belirtiyor. Bu yüzden köpek sahiplerinin doğru yer tercihi yaparak profesyonel bir uzman desteği alması ileri dönemlerde köpek eğitimlerinde hem zorlayıcı olmasının, hem de yanlış bir eğitimden doğabilecek vakit kayıplarının önüne geçecektir. Türkiye’de bu amaçla kurulmuş birçok köpek eğitim merkezi; uygun arazilerde doğa ortamı, veteriner hekimleri ve alanında uzman eğitmenleriyle köpek sahiplerine hizmet veriyor. Kocaeli’ de bulunan Gebze Köpek Eğitim Merkezi de bu amaçla kurulmuş yerlerden biri.
Eğitim Hizmetleri
Gebze Köpek Eğitim Merkezi ve diğer köpek eğitim merkezleri köpek sahipleriyle görüşüp bilgi aldıktan sonra, köpeğin ırkına ve karakterine bağlı olarak ayrı bir eğitim programı hazırlayıp, bu programa bağlı olarak düzenli eğitimlere başlıyor. Yavru köpeklerde 5. aydan itibaren eğitime başlandığı ve ortalama 4-5 hafta sürdüğü belirtiliyor. Son hafta köpek sahibiyle birlikte uyum eğitimi verilerek eğitim tamamlanmış oluyor. Tuvalet eğitimiyle başlayan ve temel itaat eğitimleriyle devam eden eğitim programları uzman eğitmenler tarafından uygulanır. Verilen eğitim içinde ihtiyaca göre temel itaat eğitimi, tuvalet eğitimi, ileri itaat eğitimi, alan koruma eğitimi, bodyguard eğitimi ve özel eğitimler mevcuttur. Tüm bu eğitimlerin dışında köpeklerin yaşadığı davranış bozukluklarını düzeltmeye yönelik çalışmalar da yapılır. Köpekte agresif, hırçın ve saldırgan tavırlar sergileten agresyon ya da takıntılı tavırlar sergileten obsesyon olabilir; çok korkup, ürkek davranabilir. Tüm bunlar davranış bozuklukları olarak adlandırılıyor. Gebze Köpek Eğitim Merkezi tüm eğitimlerin dışında, davranış bozukluğu gösteren köpekler için de hizmet veriyor. Köpeğin tüm bu eğitimleri alması, sahibiyle uyumlu yaşayabilmelerine, ev içinde, sokakta ya da toplum içinde sorunsuz vakit geçirmelerine olanak sağlıyor. Köpek eğitim merkezleri verdikleri eğitim sonundaki ilk 1 hafta köpeklerin genellikle sorunsuz olarak sahibinin komutlarını uyguladıklarını; fakat 1 hafta sonunda sahibiyle iletişimde aksamalar yaşanabileceğini belirtiyor. Bunun için de uzmanlar, eğitim tam olarak oturana kadar köpeklerin belirlenen sürelerde merkeze getirilerek çalışmalar yaptırılmasının önemini vurguluyor. Eğitimler bittikten sonraysa köpek sahiplerine eğitim sertifikası verilerek eğitim tamamlanmış oluyor.