Paylaş |
|
Tweet |
Büyük şehirlerden biri olan İstanbul’da pek çok semtte hayvanlar için doğal ortamlar oluşturularak aynı zamanda gelişimleri için de hizmet kurumları açılmıştır. Köpek sahiplerinin zor zamanlarında köpeklerini emanet edebilecekleri pek çok köpek oteli bulunurken köpekleriyle daha sağlıklı iletişim kurmak isteyen köpek sahipleri için de köpek eğitim merkezleri bulunuyor. Dalmaçyalı köpekler köpek besleyen kişilerin en çok tercih ettiği ve uysal olarak tanımlanan köpeklerdir. Köpek eğitimi dalmaçyalı İstanbul, dalmaçyalı köpeklere gereken eğitimlerin verildiği ve köpek ile sahibi arasında sıkı bir bağ oluşmasında etkili olan kurumlardır.
Dalmaçyalı Köpek Eğitimleri
Köpek eğitimleri dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir olay değildir. Köpek eğitimleri kapsamında köpeklere ilgi ve sevgi verilmeli aynı zamanda da ödüllendirilerek eğitimin daha başarılı olması sağlanmalıdır. Köpek eğitim süreci uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu süreçte değişik taktik ve diyaloglarla başarılı sonuçlar elde etmek için köpeğin ilgisinin dağıtılmaması gerekir.
Dalmaçyalı köpekler sempatik ve uysal köpekler olarak tanımlanır. Bu köpekler aynı zamanda zeki bir cinstir ve yavru iken eğitimler başlandığında kısa sürede eğitimler başarılı bir şekilde tamamlanabilir. Hafızaları kuvvetli olan hayvanlardır ve evde beslemek için en iyi cinslerden biridir. Aynı zamanda kendisine yapılan davranışı unutmayan bu hayvanlara eğitim sürecinde disiplin belli düzeyde uygulanmalıdır. Enerjik olan bu köpeklerin egzersizlere ve gün içinde enerjilerini atabilecekleri dolaşıma ihtiyaçları vardır. Köpek eğitim merkezlerinde eğitimleri sürecinde açık ortamlarda diledikleri gibi oynayabilir ve ekstra aktiviteler ile enerjilerini atabileceği olanağı sağlarlar.
Dalmaçyalı köpekler sakin hayvanlardır. Eğitimleri sürecinde daha yakın şekilde ilgilenilmesi gerekir. Aynı zamanda bu köpek türüne yaklaşırken şiddet göz ardı edilmelidir. Şiddet hissettikleri anda aynı şekilde karşılık verebilirler. Dalmaçyalı köpekler sevgiye ve ilgiye aç olan hayvanlardır. Bu nedenle eğitim süresince özel bir ilgi gerekir. Sevgi ve ilgiyle devam eden derslerde daha hızlı şekilde komutları kavrayarak en kısa sürede başarılı sonuçlar elde ederler. Dalmaçyalı köpek dışındaki türlerde de eğitim sürecinde şefkat ve ilgi önemli hususlardır. Köpek eğitmenlerinin bu konuda hassas davranarak köpeklere eğlenceli bir şekilde dersleri aktarmaları gerekir.
Dalmaçyalı köpeklerin çoğunda genetikten kaynaklı sağırlık olabiliyor. Bu durum göz ardı edilmeden köpeğin sağlıkla ilgili analizleri yapılmalıdır. Sağırlık olan köpeklerde eğitim sürecinde izlenen taktikler değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda dalmaçyalı köpekler cesurdur ve sahibine yoğun bağlılık duyarlar. Korumacı tavrıyla da sahiplerini her zaman her yerde korumaya çalışırlar. Bundan dolayı da sahiplerinden ayrıca ilgi görmek isterler. Dalmayalı ırkın bir özelliği de inatçı oluşlarıdır. İnatçı olmaları eğitim sırasında sıkıntı oluşturabilir. Bunun için eğitimlerde eğitmenin dalmaçyalı köpeklere karşı daha sabırlı olarak hareket etmesi önemlidir. Dalmaçyalı köpeklere karşı sabırsız davranan eğitimciler şiddete başvurduğunda eğitim sürecinde hiçbir olumlu geri dönüş alınmaz. Aksine şiddet gösterilmesi daha saldırgan bir hayvan oluşmasında etkili olur.
Köpek Eğitimi Amaçları
Köpeklerin eğitim süreci doğduklarında annelerinin eğitimleri ile başlar. Köpek türlerinin çoğu 6 haftalık olduğunda dişlerinin gelişmeye başlamasıyla anne sütünden kesilir. Köpekler dişlerine aldırmadan annelerinden süt emme isteğiyle devam ederler. Annenin canı yanmasıyla köpeklere hırlayarak yapmaması gereken bir durum olduğunu anlatmaya çalışır. Böylece köpeklere ilk eğitim ve davranış şekli öğretilmeye başlar. Köpeklere verilen her eğitimin amacında köpeklerin istenen karşısında eksiksiz tepki vermeleri ve komutlara zamanında karşılık vermeleri vardır. Köpekler yapıları gereği öğrenmeye 3 haftalıkken başlarlar.
7 haftalık olan köpeklerde beyinlerinde nörolojik devre tamamlanmış olur. Böylece eğitim verilen her şeyi algılayarak boş zihinlerine depolarlar. Önemli olan köpeklerin bilinen 7 haftalık zamandan itibaren eğitimlerine doğru kişiler tarafından başlanmasıdır. Yaş olarak geç kalınmış köpeklerin eğitim süreci daha zor ve daha uzun olabilir. Aynı zamanda büyüyen köpeklerde zamanla yerleşen kötü davranış biçimleri olabilir. Bu durum eğitimine etki edeceğinden eğitimlerinin olumlu şekilde sonuç alması çok daha zor olacaktır.