Paylaş |
|
Tweet |
Köpek eğitimi profesyonel bir iştir. Bir köpeğe eğitim verebilmek için ilk önce köpeğe eğitim veren kişilerin eğitilmesi gerekmektedir. Bir köpek eğitmeni olabilmenin ilk kuralı hayvanları sevmektir. Hayvanları sevmeyen birinden bir köpeği eğitmesini beklememelisiniz. Hayvanlarla iyi anlaşan, onların dilinden anlayan ve onların anlayabileceği dilden konuşabilen biri köpek eğitimi verebilir. Köpek eğitimi konusunda bir kimsede olması gereken bu yeteneklerin haricinde bir de kişinin sabırlı olması gerekir. Köpeklerin davranışlarını anlayabilmek, onlarla ortak bir dil bulup anlaşabilmek hemen olabilen bir iş değildir. Bu nedenle belirli bir sürece ihtiyaç vardır. Geçen bu sürede de sabırlı olmanız gerekir. Bir köpekle hemen iletişime geçip onun ne anlatmak istediğini anlamanız ve sizin de ona anlatmak istediklerinizi de onların hemen anlamasını beklemek hata olur. Bir köpek ve eğiticisinin birbirlerini anlaması zamana ihtiyaç vardır. Sabırlı olmayan kişiler ise bu süreçte sinirli tavırlar sergileyip köpeğe fiziksel şiddet uygulamaya başlayabilmektedir.
Yukarıda bir köpek eğitmeninde olması gereken özellik ve yeteneklerden bahsettik. Köpek eğitimi konusuna geldiğimizde köpek eğitimi, köpeğin ırkına, yaşına, karakterini, vb. kriterlere göre değişmektedir. Bazı köpek ırkları çok zeki oldukları için eğitile bilirlikleri çok yüksek seviyede olmaktayken bazıları ise eğitmenlerini çok zorlarlar. Ayrıca yavru köpeklerin eğitimi daha kolay olmaktadır. Bir köpeğin yaşı ilerledikçe eğitilmesi de o oranda zorlaşacaktır. Bu çerçevede düşünecek olursak köpek eğitimindeki başarı köpeğin zekâsına ve yaşına bağlıdır. Eğitilen köpekler genellikle saf ırklar olmaktadır. Çünkü bu ırkların zekâsı yapılan testlerle kanıtlanmış, eğitilebilir oldukları herkes tarafından kabul görmüştür.
Köpek eğitimi, köpeğin kullanılacağı iş, ırkı, özellikleri, yetenekleri gibi kriterler göz önünde bulundurularak planlanır. Köpek eğitiminde kabul görmüş birçok eğitim şekli ve türü vardır. Bilinen bu köpek eğitimlerinden en zor olanı K9 köpek eğitimidir. K9 eğitimi hem uzun süren hem de çok zor aşamalardan oluşan bir eğitimdir. Bu eğitimi her köpek başaramaz eğitimi başarı ile bitiren köpeklere K9 eğitim sertifikası verilmektedir. Bu eğitime alınacak köpekler bir takım özel testlere tabi tutulduktan sonra seçilirler ve her eğitimin sonunda yine bir takım testlere tabi tutularak eğitime devam edip edemeyeceklerine karar verilir. İtaat, sosyalleşme, tuvalet gibi eğitimleri köpeğinize evinizde kendiniz verebilirsiniz ancak K9 eğitimi evde verilebilecek basit bir eğitim değildir. K9 eğitimi için özel olarak hazırlanmış parkurlar, engeller ve kapalı alanlara ihtiyaç bulunmaktadır.
Yukarda genel olarak bir köpeğin eğitimini, eğitimindeki başarısını nelerin etkilediğini ve bir köpek eğitmeninde olması gereken özellik ve yetenekleri anlattık. Buraya kadar anlatılanlardan Köpek Eğitimi Ne Kadar? Sorusuna gelirsek sizin de yukarda anlatılardan tahmin edebileceğiniz gibi çok farklı olabilmektedir. Bilinen en pahalı köpek eğitimi zorluk açısından düşünülürse K9 köpek eğitimidir. Ancak eğer sokakta bulduğunuz 4-5 yaşlarındaki bir köpeğe eğitim aldırmak isterseniz bu K9 eğitiminden bile daha maliyetli olabilmektedir.
Çünkü bulduğunuz köpeğin cins bir köpek olma ihtimali düşük olduğundan zekâsı eğitim için yeterli olmayabilir hem de yaş olarak eğitim yaşını geçtiği için eğitimi çok zor olacaktır. Buna rağmen 3 aylık cins bir köpeğe örneğin tuvalet eğitimi, itaat eğitimi gibi basit bir eğitim aldırmayı düşünüyorsanız bunun maliyeti çok fazla olmayacaktır. Diğer yandan köpek eğiticisinin uzmanlığı da köpek eğitim maliyetlerini etkilemektedir. Bu işi uzun yıllar yapmış, uzman ve profesyonel bir köpek eğitmeninin verdiği eğitim kalite olarak daha üst seviyelerde olacağı için maliyet olarak da biraz yüksek olmaktadır. Köpek eğitimi ne kadar? Sorusunun yanıtını köpek eğitmeniyle yapacağınız görüşmemelerle ve eğitmenin köpeğin durumu, yaşı, ırkı gibi kriterleri göz önünde bulundurarak almasını istediğiniz eğitime göre belirleyebilirsiniz.