Paylaş |
|
Tweet |
Pitbull Köpek Eğitimi
Pitbull, oldukça güçlü, atletik ve hızlı bir köpek cinsidir. Son derece kaslı bir yapıları vardır. Genelde kulakları kesilir ve bazen de kuyruklarının yine sahipleri tarafından kesildikleri görülmektedir. Çene yapıları oldukça güçlüdür ve alınları belirgindir. Halk arasında pitbull köpek cinsinin çene gücünün biraz abartıldığı görünüyor. Genellikle halk arasında çene basıncının 1- 1,5 ton arasında olduğu ve ısırdığı zaman çenelerini kitlendiği, bu nedenle de ısırdıkları zaman bırakmadıkları kanısına inanılmaktadır. Fakat bu abartıdan ve rivayetten ileriye gidememektedir. Pitbulların çene yapısının güçlü olduğu yadsınamaz bir gerçektir fakat sanıldığının aksine ortalama 160 ile 220 kg arasında basınç uygulamaktadırlar. Isırdıkları zaman bırakmamalarının sebebi çenelerini kitlemeler değildir ve bu tamamen son derece inatçı olmaları ile ilgilidir. Kendisine aşırı güvenen bir köpek cinsidir. Kendisine güveninden kaynaklanan bakışları ve duruşu çoğu insanı korkutmaktadır.
Sahiplerine çok sadıktırlar ve inanılmaz bir koruma içgüdüleri vardır. Aşırı cesur olmaları hiçbir tehlikeden kaçmamalarını sağlamaktadır. Sahiplerinin oldukça tecrübeli olmaları ve eğitimlerinin iyi verilmesi gerekmektedir. Yoksa dışarıdaki gerek yabancı hayvanlara gerekse yabancı insanlara karşı oldukça saldırgan olmaktadırlar. Bu nedenle eğitimleri ve sosyalleştirilmeleri hayati önem taşımaktadır. Günümüzde haberlerde sıkça gördüğümüz ”pitbull saldırısı” başlıklı haberlerin genel nedeni sahiplerinin eğitimi iyi verememelerinden kaynaklanmaktadır.
Tecrübesiz sahipleri iyi eğitim verememekte ve bu nedenle pitbullların adeta bir tehdit silahına dönüştüğünü görmekteyiz. Aşırı saldırgan karakteri ile ülkemizde en çok korkulan köpek cinsidir. Ülkemizde de beslenmesi yasaktır ve beslemenin cezai işlemleri vardır. Dövüş köpeği olarak kullanılmaktadırlar ve dövüşlerde hayvanların direk boyun ısına saldırarak öldürmeyi amaçlamaktadırlar. Fakat çok çok iyi bir eğitim alması halinde iyi bir aile köpeği olabilmektedirler. Ailesi ile oyun oynamaya bayılırlar fakat yabancı bir çocuk ile baş başa bırakılmaması gerekmektedir. Bu son derece tehlikeli olabilir. Peki, bakımı nasıl olmalıdır? Yaşam alanları nerelerdir?
Bakımı ve Yaşam Alanı;
Pitbull köpek cinsi özellikleri bakımından apartmanda beslenmeye müsait olsa da bahçede beslenmesi daha iyi olacaktır. Fakat soğuğu seven bir köpek cinsi değildir. Bu nedenle bahçede besleyecekseniz bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Düzenli egzersiz ihtiyacı duyarlar ve bu nedenle bahçe hayatı daha iyi olacaktır. Tasmasız gezdirmek son derece tehlikeli olabileceği için tasma takmayı ihmal etmeyiniz. Pitbull köpek cinsinin tüyleri kısa olduğundan bakımı da oldukça basittir. Kısa tüylerini sık sık, kolayca bir fırça yardımı ile tarayarak bakımını yapabilirsiniz. Peki, PİTBULL KÖPEK EĞİTİMİ nasıl olmalıdır? Nelere dikkat etmeliyiz?
Eğitimi;
Pitbull köpek cinsinin oldukça tehlikeli ve saldırgan bir tür olduğu konusuna değinmiştik. Bu tehlikeyi azda olsa bastırmak, dizginleri elinize almanız için kesinlikle ama kesinlikle son derece disiplinli bir eğitim şarttır. Pitbull çok inatçı ve sinirli olduğunda eğer liderliği onun ellerine bırakırsanız işiniz zor demektir. Pitbull dizginleri ele aldığı andan itibaren durdurulamaz bir silah olmaktadır. Bu nedenle eğitim sürecinde sergilemeniz gereken davranışlar köpeğinizin bir tehdit olmaması için oldukça önemlidir. Yapmanız gereken bazı şeyler şu şekildedir;
* Mesela ekstra yiyecek vermeyin. Sadece karnını doyurması için vereceğiniz yiyecek ile yetinmesini öğretin
* Oyun saati, yedek saati düzenli ve kısa olsun
* Mesela kapıdan ondan önce siz çıkın
* Size sokulduğu zaman sevmeyin onu. Sizin canınız istediğinde sevin onu. Lider sizsiniz, siz ne isterseniz o!
* Göz göze gelirseniz gözlerinizi kaçırmayın. Gözlerinizi ilk siz kaçırırsanız gücün onda olduğunu belli edersiniz. Bu ona liderliğinizi ve üstünlüğünüzü hissettirmenin çok önemli bir adımıdır.
* Oyun oynayacağınız zaman başlama ve bitiş zamanına siz karar verin. Taviz vermeyin!
* Eğer yol üzerinde yatıyorsa ve oradan geçmeniz gerekiyorsa etrafından geçmeyin. Kaldırın onu ve yolunuzdan geçin.
* Evdeki eşyalar sizindir! Onun olduğunu hissettirmeyin. ”Evet” ve ”Hayır” komutları ile eşyanızı hemen ondan alın.
* Koltukların üzerine çıkmasına izin vermeyin. Haddini bilsin.
* İstemediğiniz bir şey yaptığında ona vurmayın. Sert bir şekilde uyarın.