Paylaş |
|
Tweet |
Yavru rottweiler alışılmış bir düzene bayılırlar. Aynı zamanda her şeyin belli bir düzen içerisinde olmasından çok memnun kalırlar. Böylece kendilerini güvende hissederler. Buna bağlı olarak da bir yere götürüldükleri ne zaman nereye gideceklerini bilir ve kaygı ve endişeye kapılmazlar. Sonuç olarak yavru köpekler için düzenli bir hayat oldukça önemlidir. Rottweiler yavrusu 8 aylık yavruyken banyoları yavaş yavaş yaptırılmalı, dışarı çıkmasını öğretmeli, gezilebilecek ve uyuyabilecek olan alanlarını ve içinde yaşayacağı kafes öğretilebilir.
Yavru rottweilerin bu dönemde öğrenmeleri gereken en önemli bilgi ise vücutlarına dokunulduğunda bundan rahatsız olmamaları gerektiğidir. Yavruyu incitmeden tutarak tüyleri fırçalanmalı ve hafif bir şekilde patileri okşanarak ona ilgi gösterilmesi gerekir. Dişleri fırçalanmalı ve bu tür uygulamaları daha yavruyken öğrenmesi yetişkin hale geldiği zaman çok faydalı olur. Köpek her mırıldandığında hemen tepki vermekten kaçınarak her istediğini yapmamak daha doğru olacaktır. Peki yavru rottweiler eğitimi nasıl olur?
3-4 Aylıkken Öğrenilecekler:
Yavru rottweiler bu dönemde bekleme ve oturmayı, yatmayı, ve kendi adını öğrenir. Sahibi onu talimat vererek çağırdığında yanınıza gelir. Tasma takılı bir şekilde sahibi ile yürüyüşlere çıkabilir. Bırak emrini öğrenir. Havladığı anda komut verilirse susması gerektiğini öğrenir. Çevresinde bulunan diğer insan ve hayvanları öğrenir.
4-6 Aylıkken Öğrenilecekler:
Söylenenleri dinler. Eve girip çıkmayı öğrenir. Topla oyunlar oynar, misafirlere karşı daha kibar olmayı öğrenir, kendini ifade etmek için dans eder, kendi etrafında daireler çizer ve kendi kendine oynamayı öğrenir. Bu dönemde verilecek olan tuvalet eğitimini hemen öğrenir.
Bu dönemde köpek ile iletişim kurarken ses tonunun doğru bir şekilde ayarlanması çok önemlidir. Komut vererek çağırdığınızda yanınıza gelmesi için bekleyin ve gelmediği takdirde tutarak yanınıza getirin. Sosyalleşmesi için fırsatlar yaratın. Önündeki yemeği ara ara önünden alarak tekrar yerine koyun. Köpek bu şekilde yemeğini kıskanmaması gerektiği öğretilmelidir. Agresif ve korkak bir şekilde davranmasına müsaade edilmemelidir. Sizi anlaması için mümkün olabildiğince daha fazla iletişim kurmaya çalışın. Serbest gezmeyi öğrenememesi için mutlaka tasmaya alıştırılması gerekir. Oyun oynarken sakinliğini korumasına dikkat edilmelidir. 4 aylık oluncaya kadar kasları fazla gelişmediği için verilecek olan eğitimi tam olarak kavrayamayacak ve bazen tuvaletini istenmeyen yerlere yapacaktır. Bu durumda kesinlikle tepki göstermeyerek eğitime devam edilmesi önemlidir.
Isırma-Bırakma Eğitimi:
Bu eğitime başlamadan önce köpeğin neden ısırdığını çok iyi öğrenmek gerekir. Köpeğin tutmak için insanlar gibi elleri olmadığı için bazı durumlarda köpek bir şeyleri tutmak için ağzını kullanabilir. Bu durumda köpeğin ısırıp ısırmadığı ya da bir şeyi tutup tutmadığı çok iyi ayırt edilmelidir. Aynı zamanda bu köpeğin çiğneme ve ısırmaya da ihtiyacı vardır. Çene kaslarının gelişmesi, diş sağlığının korunması ve ağız sağlığı açısından ısırma ve çiğneme oldukça önemli bir faaliyettir.
Bunun yanında süt dişleri dökülerek yerine yeni dişler çıkmaya başladığı zamanda köpek ısırma ve çiğnemeye çok fazla ihtiyaç duyacaktır. Isırma ve çiğnemenin önüne geçilemeyeceği için bu hareketin mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Köpeğin dişlerinin çıkmaya başladığı zamanlarda dişlerin kaşıyabilmesi için diş minesi olan oyuncaklar alınmalıdır ve köpek bu oyuncaklara alıştırılmalıdır. Sonra bu oyuncağı bir kenara bırakarak köpeğin atağa geçmesini bekleyin ve paçanızdan tutarak asıldığı takdirde hayır diyerek emir verin ve kenara koymuş olduğunuz oyuncağı almasını sağlayın. Köpek bu oyuncağı aldığı takdirde ödüllendirmek için sevin. Bu hareket bir kaç denmeden sonra köpek tarafından benimsenecek ve köpek dişlerini nasıl kaşıması gerektiğini öğrenecektir.